Rău de mare – informații, prevenire și sfaturi
Rău de mare – informații, prevenire și sfaturi

Fie că se află pe un vas mare de croazieră, pe o barcă cu motor sau pe o ambarcațiune cu vele, răul de mare este una dintre bolile de care mulți oameni se tem atunci când se află pe apă. Acesta poate afecta chiar și marinarii experimentați. În acest articol, vă explicăm cauzele, ce puteți face în acest sens și cum să preveniți cel mai bine răul de mare. Îl avem la bord pe expertul nostru Sönke Roever de la Blauwasser.de pentru a răspunde la câteva întrebări.
De ce ai rău de mare?
Cauza răului de mare este foarte simplă. Organul nostru de echilibru din ureche percepe mișcări care contrazic percepția vizuală a ochilor. Mai ales atunci când vă aflați în interior. Creierul este pur și simplu copleșit de impresiile diferite, iar corpul reacționează cu disconfort.
Sönke adaugă: “Originea, vârsta și sexul joacă, de asemenea, un rol. De exemplu, bărbații au mai rar rău de mare decât femeile și asiaticii mai des decât europenii. Anumite boli și nivelurile ridicate de histamină pot, de asemenea, să sporească răul de mare.”
Trebuie remarcat faptul că persoanele care au călătorit mult timp pe mare pot avea aceeași soartă pe uscat. “Răul de uscat”. Organismul nu mai are mișcările tipice de legănare și reacționează cu stresul corespunzător.

Care sunt simptomele răului de mare?
Acesta se poate manifesta în diferite moduri, dar cei afectați suferă de obicei de următoarele:
- Dureri de cap
- Senzație de presiune
- Greață și chiar vărsături
- Pierderea poftei de mâncare
- Transpirație
- Oboseală
Poți scăpa de răul de mare? Cât durează răul de mare?
Persoanele care au călătorit frecvent pe nave încă din copilărie sunt mai puțin predispuse la rău de mare sau se obișnuiesc mai repede cu acesta.
La persoanele care sunt ușor afectate, organismul se obișnuiește de obicei cu mișcările de balans în 2-3 zile.
Sönke, care sunt sfaturile tale împotriva răului de mare?
Mergeți la culcare devreme înainte de prima zi de navigație, nu beți alcool și urmați o dietă săracă în histamine. Dacă sunteți predispus la răul de mare sau dacă aveți o traversare lungă cu mare grea a doua zi, ar fi bine să luați un inhibitor de histamină cu o seară înainte.
Combinația asigură astfel un somn bun și odihnitor și scade nivelul de histamină. Luați un mic dejun bun înainte de a porni la drum pentru a vă umple stomacul și, eventual, pentru a vă pregăti ceva de mâncare și de băut pentru ziua respectivă. În acest fel, puteți reduce numărul de plimbări sub punte și puteți începe prima zi de navigație relaxat. De asemenea, guma de mestecat de călătorie sau vitamina C ajută adesea.

În calitate de comandant, ce trebuie să fac dacă un membru al echipajului are rău de mare?
Sönke ne explică: “În mod ideal, comandantul ar trebui să observe din timp dacă un membru al echipajului nu se simte bine. Dacă se instalează oboseala și o anumită letargie, comandantul trebuie să fie atent. Este util să implicăm echipajul, să ne asigurăm că acesta mănâncă și bea în mod regulat și să ne asigurăm că poartă haine călduroase.
Adesea este de ajutor dacă un membru al echipajului stă la cârmă. Aceasta este o modalitate bună de a anticipa și de a compensa mișcările navei. În cazul unui rău de mare sever, este recomandabil ca persoana bolnavă să fie așezată în salonul de sub punte cu o pătură caldă. Culcatul și dormitul într-o parte relativ nemișcată a navei duce la o îmbunătățire semnificativă a răului de mare pentru majoritatea celor care suferă.”